VAS “Latvijas gaisa satiksme” organizētajā Metu konkursā "Rīgas lidostas gaisa satiksmes vadības torņa nākotnes vizuālais tēls" ir uzvarējis arhitektu birojs "Arhis Arhitekti" kā partnerus piesaistot vienu no lielākajām arhitektu, inženieru un interjera dizaina kompānijām pasaulē "Leo A Daly".

Birojs "Arhis Arhitekti" kā uzvarētājs ir saņēmis arī galveno naudas balvu 35 000 eiro apmērā.

Otro vietu un 20 000 eiro balvu ieguva Latvija un Lielbritānijas apvienība "NRJA/CPMG", bet 10 000 eiro īpašā veicināšanas balva par funkcionāli veiksmīgāko LGS administratīvā korpusa un teritorijas organizācijas plānojumu tika piešķirta SIA "Avotiņš, Vincents un partneri".

Tāpat žūrija piešķīra trīs veicināšanas balvas 5000 eiro apmērā. Balvu par arhitektoniski savdabīgo gaisa satiksmes vadības torņa risinājumu saņēma Francijas apvienība "1PAX, Sempervirens", "EGIS".

Par ideju veidot gaisa satiksmes vadības torni koka konstrukcijās balvu ieguva Francija un Latvijas apvienība "AREP-SETEC-REM PRO", bet par racionālāko gaisa satiksmes vadības torņa funkcionāli tehnisko risinājumu - Latvija un Francija apvienība "Būvdizains un ADPI".

Šogad plānots sākt torņa projektēšanu, savukārt būvniecību plānots sākt 2019.gadā. LGS aprēķini liecina, ka jaunā torņa celtniecības kopējās izmaksas varētu sasniegt 20 miljonus eiro.

Jauna torņa nepieciešamību ir radījusi lidostas "Rīga" attīstība un paplašināšanās, lidojumu skaita pieaugums, kā arī iespēju trūkums esošajā tornī izvietot jaunās tehnoloģijas, piemēram, ieviest tālvadības aeronavigācijas pakalpojumu.

Plašāku informāciju un foto meklēt portālā Diena